دانلود مطالب اموزشی

دانلود مطالب اموزشی. از همه نظر

دانلود مطالب اموزشی

دانلود مطالب اموزشی. از همه نظر

مشخصات بلاگ

..ما در اینجا به شما کمک میکنیم به جواب سوال خوتان برسید و زمان با ارزشتان در جستجو های طولانی به هدر نرود

هرگونه کپی برداری،بدون ذکر منبع پیگرد قانونی دارد!!!!

بایگانی
آخرین مطالب

باتری

پنجشنبه, ۲۲ فروردين ۱۳۹۸، ۰۹:۳۶ ق.ظ

باتری‌ها انواع گوناگونی دارند. باتری خشک، باتری نیکل کادمیوم (Ni-Cd)، باتری نیکل متال هایدرید (Ni-MH)، باتری لیتیوم (Li)، باتری اسیدی، سلول‌های الکترو شیمیایی و باتری خورشیدی انواع باتری‌ها هستند. کاربرد باتری‌ها برای فعّال کردن مدار است (یعنی روشن کردن و به کار افتادن مدار)، به طوری که تمام مدار‌هایی که با باتری کار می‌کنند، بدون باتری باید دور انداخته شوند (مثل ساعت، تلفن همراه و…).

نکته: منظور از شارژ باتری، پر شدن باتری و منظور از دشارژ باتری، خالی شدن باتری می‌باشد.

انواع باتری

۱) باتری‌های خشک یا (Alkaline)

این نوع باتری‌ها قابل شارژ نیستند. یکی از پر کاربردترین نوع باتری‌ها هستند و انواع گوناگونی دارند. باتری‌های لکلانشه و بعضی از باتری‌های قلیایی از انواع باتری خشک محسوب می‌شوند. باتری قلمی معروف‌ترین نوع این باتری‌ها است که در اکثر وسایل الکترونیکی هستند  از قبیل: ساعت دیواری، کنترل تلویزیون و… بکار می‌رود. باتری‌های خشک معمولاً برای مدار‌هایی که جریان کمی مصرف می‌کنند و ایده آل هستند.

قطب های مثبت در باتری‌های خشک لکلانشه یک میله‌ی گرافیتی در مرکز باتری است و قطب منفی آن، لایه‌ی نازکی از فلز روی در اطراف باتری است که معمولاً زیر پوششی از پلاستیک و یک لایه‌ی حلبی قرار دارد و تا هنگامی که قطب منفی باتری (که همان فلز روی است)، خورده نشود، از باتری می‌توان جریان کشید و وقتی که قطب منفی باتری کاملاً از بین رفت، باتری کار نمی‌کند.

نکته: با تعویض فلز روی در اطراف باتری، می‌توان باتری را دوباره استفاده کرد، ولی معمولاً کسی این کار را انجام نمی‌دهد.

اگر جریان زیادی از باتری خشک کشیده می شود، به سرعت دشارژ می‌شود و ولتاژ باتری شروع به کم شدن می‌کند در این صورت عمر مفید باتری کاهش می‌یابد.

نکته: علت این کاهش ولتاژ این است که در درون باتری و در اطراف کاتد (قطب مثبت) و آند (قطب منفی) گاز‌هایی مانند هیدروژن (H۲) و آمونیاک (NH۳) تولید می‌شود که لایه‌ای عایق در داخل باتری ایجاد می‌کنند و مانع از عبور جریان می‌شوند.

نکته: یکی از معایب باتری‌های لکلانشه، تولید گاز‌هایی در داخل باتری و وقوع واکنش‌های نا خواسته است.

در باتری‌های قلیایی هیچ واکنش نا خواسته‌ای در داخل باتری رخ نخواهد داد. به همین دلیل می‌توان از این باتری‌ها برای مدت بیشتری استفاده کرد.
قطب مثبت در این باتری‌ها مخلوطی از گرافیت (C) و اکسید منگنز (MnO۲) است که در اطراف باتری و زیر پوششی یک لایه‌ی پلاستیکی و یک لایه‌ی حلبی قرار دارد و قطب منفی این نوع باتری یک میله‌ی برنجی در وسط باتری است که با خورده شدن آن باتری از کار می‌افتد.

نکته: در همه‌ی باتری ها، تا هنگامی که قطب منفی باتری خورده نشود، باتری کار می‌کند.



۲) باتری Ni-Cd (نیکل کادمیوم)

نوعی از باتری‌های قابل شارژ هستند که قیمت بالاتری نسبت به باتری‌های خشک دارند. این نوع باتری‌ها در شکل ها، اندازه‌ها و ولتاژ‌های گوناگونی ساخته می‌شوند. این نوع باتری‌ها در وسایلی کاربرد دارند که دائماً استفاده می‌شوند، زیرا این باتری‌ها باید حداقل هفته‌ای یک بار شارژ کامل و دشارژ کامل شوند، زیرا در غیر این صورت روزانه ۱% از توان آن‌ها کم می‌شود و در صورتی که این باتری‌ها برای چند روز در حالت شارژ بمانند، آسیب می‌بینند. نوع قلمی این باتری ولتاژ ۱/۲۵V تولید می‌کند.

جریان دهی باتری‌های نیکل کادمیوم را با میلی آمپر ساعت (mAh) مشخص می‌کنند و جریان دهی بیشتر باتری‌های نیکل کادمیوم بین ۵۰۰mAh تا ۱۰۰۰mAh می‌باشد. آمپر ساعت به این معنا است که یک باتری در یک ساعت چقدر جریان می‌تواند به مدار بدهد؛ مثلاً اگر جریان دهی یک باتری ۵۰۰mAh باشد، به این معناست که آن باتری می‌تواند در یک ساعت ۵۰۰mA جریان به مدار بدهد و اگر در یک ساعت از این مقدار جریان بیشتری از باتری کشیده شود، در این صورت ولتاژ باتری رو به کاهش می‌گذارد و در یک ثانیه می‌توان جریان ۵۰۰mAh÷۶۰min=۸/۳۴mA از این باتری کشید که جریان بسیار کمی است، ولی بعضی از باتری‌های نیکل کادمیوم بزرگ می‌توانند تا ۱۴/۴Ah جریان تولید کنند (در هر ثانیه ۲۴۰mA).

۳) باتری نیکل متال هیبرید (Ni-MH)

این نوع باتری (nickel-metal hybride) جریان دهی بیشتری نسبت به باتری نیکل کادمیوم دارد. مثلاً نوع قلمی باتری نیکل کادمیوم تا حدود ۱۲۰۰mAh جریان تولید می‌کند، ولی نوع قلمی باتری Ni-MH تا حدود ۴۸۰۰mAh جریان تولید می‌کند!

هشدار خیلی مهم: کادمیوم یک فلز بسیار سمّی است.

هشدار: هرگز باتری‌های Ni-Cd و Ni-MH را اتصال کوتاه نکنید، چون ممکن است آسیب ببینند (چون هنگام اتصال کوتاه کردن این باتری‌ها جریان بسیار زیادی از باتری کشیده می‌شود. عبور این جریان زیاد از باتری می‌تواند به باتری آسیب برساند و باعث گرم شدن باتری می‌شود).

۴) باتری لیتیوم (Li)

باتری لیتیوم در دو نوع قابل شارژ و غیر قابل شارژ وجود دارد. نوع غیر قابل شارژ این باتری که به آن باتری لیتیوم می‌گویند، عمر طولانی دارد و خیلی کم دشارژ می‌شود بنابراین از آن در ساعت مچی، باتری ماشین حساب و وسایل مشابه استفاده می‌کنند. باتری لیتیوم نمونه‌ای از باتری‌های قلیایی است. اگر بر روی یک باتری کلمه‌ی Li درج شده باشد به این معناست که آن باتری، باتری لیتیوم خشک (غیر قابل شارژ) می‌باشد.

به نوع قابل شارژ باتری لیتیومنیزدو نوع هستند:

الف) لیتیوم-یون (Li-ion): باتری Li-ion در تلفن‌های همراه، لپ تاپ‌ها و وسایل مشابه استفاده می‌شود، چون این وسایل دائماً در حال استفاده هستند. این باتری‌ها بسیار حساس می‌باشند و با کوچکترین تغییرات ناگهانی‌ای مانند افزایش و یا کاهش دما و یا کشیده شدن جریان بیش از حد، منفجر می‌شوند! (در بعضی از لپ تاپ‌ها این اتفاق رخ داده است!). تا هنگامی که صفحات داخلی این نوع باتری خورده نشود، می‌توان این باتری را مورد استفاده قرار داد و آن را شارژ کرد.



ب) پولیمر لیتیوم ـ. یون (Li-Ion polymer):باتری‌های پولیمر لیتیم ـ. یون که گاهی به Li-Poly یا Lipo نیز مشهورند، اساسا شبیه به باتری‌های لیتیم ـ. یون هستند. اختلاف اصلی در آن است که پولیمر‌های لیتیم ـ. یون بسیار نازکتر هستند، با اندازه‌هایی به کوچکی یک میلیمتر. باتری‌های پولیمر لیتیم ـ. یون بسیار سبک نیز هستند و در برابر شارژ بیش از حد و نشت مواد شیمیایی نیز مقاومترند. اما تولید آن‌ها گرانتر از باتریهایلیتیم ـ. یون تمام می‌شود و چگالی انرژی پایین تری دارند. باتری‌های پولیمر لیتیم ـ. یون بیشتر دروسایل الکترونیکی سبک وزن و گران قیمت مانند گوشی‌های موبایل به کار می‌روند.



۵) باتری‌های اسیدی:
همانطور که از نام این باتری‌ها پیداست، این باتری‌ها از صفحات فلزی و اکسید فلزی ساخته شده اند که این صفحات در محلولی از اسید ضعیف و آب قرار دارند. باتری اتومبیل و باتری موتور نمونه‌هایی از این باتری‌ها هستند. باتری‌های اسیدی قابل شارژ می‌باشند و می‌توان آن‌ها را شارژ کرد. روش شارژ همه‌ی باتری‌های قابل شارژ از جمله باتری‌های اسیدی بعداً گفته خواهد شد.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی